Bugun...


2017 Orionid meteor yağmuru ne zaman? Orionid meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi?
Orionid meteor yağmuru, ekim ayının en çok takip edilen konularından biri oldu. Dünyadaki bütün doğa olayı tutkunlarının takip ettiği Orionid meteor yağmurunun 2017 tarihi ülkemizde de merakla araştırılıyor. Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri kısa süre sonra gerçekleşecek. Peki 2017 Orionid meteor yağmuru ne zaman başlayacak? Türkiye'den izlenebilecek mi?

facebook-paylas
Tarih: 20-10-2017 19:18
2017 Orionid meteor yağmuru ne zaman? Orionid meteor yağmuru Türkiye'den izlenebilecek mi?
+ -

Meteor yağmuru türlerinden biri olan 'Orionid meteor yağmuru' için heyecan dorukta! Gökyüzü görsel şölenleri arasında öne çıkan ve doğa olayı tutkunları tarafından her yıl günler öncesinden takip edilen Orionid meteor yağmuru, ekim ayında gerçekleşiyor. Peki meteor yağmuru ne zaman, saat kaçta? Orionid meteor yağmuru nedir, nereden izlenmeli fotoğrafı çekilebilir mi?

Meteor yağmurları ülkemizde de yakından takip ediliyor. Ekim ayının ilk günlerinde gezegenimize ulaşmaya başlayan meteorların gökyüzünde oluşturduğu 'Orion meteor yağmuru' 20-21 Ekim tarihleri arasında izlenebilecek. Satte 20 civarında, göktaşı izlenebilecek. Uzmanlar bu şölenin en iyi izleneceği saat aralığının ise gece 1 ile 4 arası olacağını belirtiyor. Orionid meteor yağmurundan sonra 4-17 Aralık'ta Geminid gök taşı yağmuruna sıra gelecek.

ORİONİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Her yıl ekim ayında yaşadığımız Orionid yağmurları, Halley kuyruklu yıldızının enkaz bulutu tarafından üretilen iki meteor yağmurundan biri. İsmini Orion (Avcı) takımyıldızından geliyorlarmış gibi görünmelerinden alıyor. 21-22 Ekim tarihlerinde saat 23.00'dan sonra doğu yönünde gökyüzünde birbirlerine yakın, belirgin bir şekilde üst üste dizilmiş üç yıldız bulunur. Bu yıldızları bulduktan sonra onların batı yönüne doğru baktığınızda onlardan daha kuvvetli bir şekilde parıldayan kızıl bir yıldız görürsünüz. Bu yıldız Avcı Takımyıldızı'nın en parlağı olan Betelgeuse yıldızıdır.

METEOR YAĞMURU NEDİR?

Meteor yağmuru, meteorların dünya atmosferine girdiği zaman, uzayda bıraktıkları belirgin ışıklı izin, havanın yüzeyleriyle sürtüşmesinden doğan kızışmasıdır. Bağımsız ,tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylersek belki garip görünecektir.

METEOR YAĞMURU NEREDEN İZLENMELİ?

Bir göktaşı yağmurunu izlemenin en keyifli olayı insan gözü dışında hiçbir ekipmana ihtiyaç duymamanız. . Ancak hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, meteor yağmurunu izlemek daha kolay olacak.

METEOR YAĞMURU'NUN FOTOĞRAFI ÇEKİLEBİLİR Mİ?

Eğer bir üçayak(tripod) ve DSLR bir kameranız varsa fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kameranızı en geniş açıya, düşük bir ISO değerine getirip pozlama süresini BULB moduna alın. Kamerayı titreştirmeden (süre ayarlı) olarak çekim yapın, kadraja bir göktaşı girdiğinde durdurun. Yıldızlar 10 saniye sonra uzamaya başlayacaktır, fakat kuyrukluyıldızın kayma çizgisini görebilirsiniz. Bunun için en geniş açıda çekim yapmanızda fayda var. 






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI