Bugun...


Yazar Cüneyt Alphan ın yeni kitabı 'Kürtler ve Ötekiler'
Tek kalıptan çıkmış bütün insanlığın, insanlık tarihi başladığı günden bugüne değin yeryüzünde yaşayan bütün milletlerin, halkların ve hatta kabilelerin bile varlığı yaşanan tarih içerisinde kayıt altına alınmış ve insanlık ailesinin hanesinde yer almaları sağlanmıştır.

facebook-paylas
Tarih: 07-02-2019 19:21
Yazar Cüneyt Alphan ın yeni kitabı 'Kürtler ve Ötekiler'
+ -

       Tek kalıptan çıkmış bütün insanlığın, insanlık tarihi başladığı günden bugüne değin yeryüzünde yaşayan bütün milletlerin, halkların ve hatta kabilelerin bile varlığı yaşanan tarih içerisinde kayıt altına alınmış ve insanlık ailesinin hanesinde yer almaları sağlanmıştır. 

Şairin; “ya zafere erip hâkim olma, ya da şehit olup saadete erme” dediği gibi aklını, zekâsını ve yeteneğini bileğiyle bütünleştirip mücadele eden kimi milletler adını tarih sayfasına yazdırabilmeyi başarırken kimi milletler de yaşam mücadelesinde mağlup olup tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir. 

Tarihte yaşamak ve var olmak, yok olmaktan daha zor olmuştur. Hele hele Kralların, Şahların, Düklerin, Prenslerin ve zalim Diktatörlerin egemenliği altında inim inim inleyen halkların yaşaması, varlıklarını sürdürmesi ve kölelikten kurtulmasının bedeli çok ağır olmuştur. 

Dünya üzerinde yaşayan bütün milletlerin hayatında inanç, etnik aidiyet, dil ve kültürel yaşam hep birinci sırada önemini korumuş ve yaşananların çoğu bu faktörler nedeniyle meydana gelmiştir. 

Tarihte birçok talihsiz milletleri örnek verebiliriz. 

Şu anda yeryüzünde sayıları kırk milyonu aşan Kürtlerin tarihi de çok kanlı, acılı ve sancılı olmuştur. 

İnsanlık tarihinde var olan ama bir türlü adını tarihe yazdırmayı başaramayan, birlik olup devlet kuramayan, kurduğu devletin ömrü en fazla iki ay olan, Ariyen›ler, Kasi›ler, Babil›ler, Medler, Persler ve ta Osmanlı dönemine kadar var olmak ve yok olmak arasında büyük savaşlar veren Kürtler, genellikle emperyalist sömürgeciler tarafından her zaman piyon olarak kullanılmış ve kanları üzerinde egemenlik sağlanmıştır. 

Egemen güçlerin her zaman yaptıkları gibi tarihi tahrif ederek hakikatleri karartarak ve parlatarak kendilerine göre bir tarih yazmışlardır. Yazılan bu tarih de, ne tarihin ahlakına, ne evrensel adaletin ölçülerine ve ne de insanlığın hiçbir kuralına sığmamıştır. 

Bu nedenle insanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip olan ve dünyadaki diğer halklar gibi Kürt halkı da yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen varlığını sürdürmek için büyük bedeller ödemiş ve ödemeye devam etmektedir. 

İnsanlık tarihinin kök saldığı Mezopotamya’da yaşayan Kürtlerin varlığıyla ilgili yapılan jeolojik kazılarda pek çok kalıntı, bilgi, belge, tablet ve emarelere rastlanılmıştır.

İnsanlığın yaradılışının zemini olan coğrafyada yaşayan Kürtler, yaşadıkları coğrafyanın sahip olduğu yeraltı ve yerüstü kaynaklarından hiçbir zaman faydalanamamış, adeta gölün kenarında susuz kalan bir canlı gibi yaşamıştır. 

Özellikle Cumhuriyet tarihinde Kürtlerin entografik gelişmişlikleri, tarihsel yaşayışları, geçmişten günümüze kadar yarattıkları eserler, sosyal, siyasal, eğitim, dil, din, kültür ve iç dinamikleriyle ilgili yapılmak istenen bütün çalışmalar engellenmiş, adeta tarih sahnesinden silinmek istenerek üzerlerinde amansızca asimilasyon, ret ve inkâr politikaları uygulanmıştır. 

Bu baskıların temel nedenlerinden biri de bölünme paranoyası ve korkusudur. 

Bu paronayadandır ki Kürtlere “Dağ Türkleri” denilerek karda yürürken çıkarttıkları “kart-kurt” seslerinden ötürü hikmeti ilahi bir şekilde Kürt oluvermişlerdir. 

Cumhuriyet döneminde cuntanın eliyle anlı(!), şanlı(!) profesörlere yazdırılan ve tamamen ırkçı, şoven, tarihsel bilimden, edep ve ahlak değerlerinden yoksun bir şekilde yazılan tarihin hiçbir sayfasında Kürtlere yer verilmemiştir. 

Oysaki Kürtler; Osmanlı’nın kuruluş aşamasından yıkılış aşamasına kadar, yaşanan bütün savaşlarda Osmanlı’yla birlikte omuz omuza savaşmış, kan ve can vermiştir. Fas’tan Tunus’a, Cezayir’den Viyana’ya kadar at sırtında Kürt milis güçleri, Osmanlı güçleriyle birlikte savaşmış ve koca bir imparatorluğun kurulmasında büyük rol oynamıştır. 

O nedenledir ki asrın ve çağın İslam alimi olan Said Nursi (Said-î Kürdî) hazretleri, “ben 600 yıllık İslam bayraktarlığını yapan bir milletin evlatlarına kurşun sıkamam” demiştir. 

Gerek Osmanlı döneminde ve gerekse Cumhuriyet döneminde çok sayıda yabancı tarihçi ve oryantalistler, Kürtlerin yaşadığı bölgelere gitmiş, araştırmalar yapmış, ancak kendi devletlerinin gelecekteki politik çıkarlarına uygun hareket ederek, gerçeklerin üstünü örtmeye çalışmışlardır. 

Kürtlerin tarihi bir kör kuyuya atılmak istenerek Kürtler adeta tarihten silinmek istenmiştir. 

Elinizde bulunan bu mütevazi çalışmamı yaparken tamamen objektif ve hakkaniyet ölçülerine asgari düzeyde riayet etmeye çalışarak Kürtlerin tarihi, Türk milletiyle bin yıllardan beridir birlikteliği, kardeşliği, bu iki kadim millet üzerinde emperyalist devletlerin oynadığı oyunlar, Ortadoğu’da yaratmaya çalıştıkları kan gölü üzerinden elde etmeye çalıştıkları petrol gölünü ve bütün detayları gözler önüne sermeye çalıştım.

Şüphesiz ki; yapılan bütün çalışmalar eleştirilebildiği, eleştiriye açık olduğu ve hatalar olabileceği gibi bu minik çalışmamda eleştiriye sonuna kadar açık ve hataları olabilen bir çalışmadır. 

Lâkin her canlı gibi fani olan bir fani olarak bütün yazınsal hayatımda hep ülkemin ve halkımın toplumsal barışını, toplumsal adaletini, birlikteliğini, gelişmiş demokrasisini ve evrensel adaletini savundum. 

Yarın hakkın divanına giderken de alnı ak, başı dik ve vicdanı rahat bir şekilde gitmek istediğim için, içinde bulunduğum onca sıkıntılara rağmen halkıma ve ülkeme karşı sorumluluğumu yerine getirmek için de yazdım.

 Yarın evladım Cem’in bana; ‘Baba! Bu kardeş kavgasında ne yaptın?’ diye sormaması için de yazdım.

Yazar hakkında

Cüneyt ALPHAN

1970 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesi Dutveren köyünde doğan Cüneyt Alphan altı yıllık Arapça eğitiminden sonra, köyünde ilkokul olmadığı için, ilkokul’u Batman Hürriyet İlköğretim Okulu’nun dışarıdan bitirme sınavlarına girerek bitirmiştir.

Ortaokul eğitimini Diyarbakır Lisesi’nde, Lise eğitimini Diyarbakır Birlik lisesi’nde tamamlamıştır.

Gazeteciliğe, 1993 yılında başlayan Alphan, yerel gazetelerden Diyarbakır Söz Gazetesi, Olay Gazetesi’nin yanı sıra yerel yayın yapan Aktüel Radyo Televizyon, Can Tv, Mega Radyo - Mega Tv ve Kanal 21 Televizyo’nunda Haber Müdürlüğü, Genel Yayın Yönetmeliği ve Genel Müdürlük yaptmıştır. 

Ulusal yayım yapan Siyah-Beyaz Gazetesi’nin Diyarbakır Temsilciliği, Katılım Dergisi’nin Bölge Temsilciliği ve Turkish Daily News Gazetesi’nin Diyarbakır muhabirliğini yapmıştır. 

1999 seçimlerinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milletvekili Basın Danışmanlığını yapan Alphan, bu esnada merkezi Diyarbakır’da olan “Doğu ve Güneydoğu Köy ve Mahalli İdareler Muhtarlar Derneği Genel Merkezi”ni de kurmuştur. 

Merkezi Londra’da bulunan Avrasya Gazetesi’nin Türkiye Temsilciliğini yapmıştır.

“Diyarbakır’da Aşk, Savaş ve Siyaset” adlı iki ciltlik kitabı yazdıktan sonra Ankara’da Karacan Dershanesin’de İngilizce eğitimini TOEFL düzeyinde 14 Şubat 2008 tarihin de bitirmiştir.

Ares’te yayımlanan “Kumsal Aşk’ı Kirletir”, “Dede! Dede! Babamı İdam Ediyorlar”adlı romanı ile birlikte “Erbakan’ın Gizli PKK Zirvesi, Zirvenin Kilit İsmi İsmail Nacar”, ve “Köfez Devletlerindeki Kürdistan” adlı kitabını yazmıştır. 

Pek çok yerel ve ulusal basında yayımlanan “GÜNEYDOĞU SORUNU”,“ÜLKE GERÇEĞİ VE DEMOKRATİK AÇILIM”,  ve “YENİ ANASA SİVİL OLACAK MI?” adlı raporları yazan Cüneyt Alphan; 2009 yılında ODTÜ İngilizce Öğretmenliğini kazanmış ancak yaşadığı maddi sıkıntılar nedeniyle okuyamamıştır. 

 

İletişim adresi. 

E-mail: [email protected] veya 

[email protected]

 

Kaynakça bilgileri






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI