Bugun...
Yargıç-Noter ve Finans Kanunu Ne Getiriyor?


Cüneyt ALPHAN GÜNEŞ DOĞARKEN
 
 
facebook-paylas
Tarih: 29-06-2022 19:56

Resmi Gazetede 23. 06. 2022 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren hâkim, savcı, noter ve finans kanununun ne getirip ne götürdüğüyle ilgili konunun uzmanı Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen tarafından kaleme alınarak analiz edilmiştir.

 

Söz konusu yürürlüğe giren kanunları madde madde yazan Esen, özetle şöyle sıralamaktadır.

 

1-23.06.2022 gün ve 7413 sayılı HÂKİMLER VE SAVCILAR KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN yayınlanmıştır.

Kanunla:

a)- Adli/idari yargı adaylığı yerine hâkim/savcı yardımcılığı uygulamasına geçilmiştir.

 

Üç yıl süreli yardımcılık görevi (1-temel eğitim 2-görev eğitimi 3-son eğitim) dönemlerinden oluşmaktadır.

Öncekinden farklı olarak kaymakam adaylıklarında olduğu gibi hâkim/savcı adayları için görev eğitimi getirildiği görülmektedir. Görev eğitimi dışındaki eğitimler Türkiye Akademisi tarafından verilecektir.

Görev eğitimleri temel eğitim sonrası atamaları yapılacak ilk derece yargı yerlerinde ve eğitici hâkim/savcıların gözetiminde verilecektir.

Yardımcıların mahkemelerde yapacakları görevler Kanunla belirlenmiştir.

Yardımcılık döneminde başarılı olmuş hâkim/savcı yardımcıların mesleğe kabulleri yapılacaktır.

Başarı durumlarının tespiti için dönemler itibarıyla bir dizi sınavlar, olumlu sicil alma durumu öngörülmüştür.

Başarılı olamayanlar GİHS ( genel idari hizmetler sınıfında) bir kadroya atanacaktır.

 

b)- Yargı organları, denetim elemanları tarafından mahallinde iki yılda bir teftiş edilecektir.

 

Denetim elemanlarının ek tazminatları 7 bin TL ye yükseltilmiştir.

 

Noterlik Kanunu…

 

c-Noterlik Kanununda ek/değişiklik yapılmış, taşınmazların satışı ( taşınmaz satış sözleşmesi düzenlenmesi) yetkisi getirilmiştir.

 

Bu bağlamda noterler TKGM kayıtlarına ulaşabilecek, gerekli harçların tahsilatını yapabilecek, yaptıkları satış işlemleri karşılığı taşınmazın değerine göre 500-4.000 TL arasında ücret alacaklardır.

 

Uygulama yılbaşından itibaren başlatılacaktır.

 

Danıştay Kanunu…

 

d-Danıştay/ Yargıtay Kanunlarındaki bazı ( Danıştay Başkanlar Kurulu/ Danıştay İDDK vb.) kurulların yetki ve oluşumlarına ilişkin geçici madde hükümlerinin yürürlük tarihleri uzatılmıştır.

 

Yargıtay Başkanlık Kurulu üyeliği iki yılla sınırlandırılmıştır.

 

Finans ve Fiyatla İlgili Haber Yapanalar Ceza…

 

e-TCK 237. maddede düzenlenmiş fiyatları etkileme (ücret/ mallar değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek haber yapanlara verilecek) ve 240 maddedeki mal ve hizmet sunumundan kaçınma durumlarında verilecek cezalarda artış yapılmıştır.

 

Finans Kanunu

 

2-22/6/2022 gün ve 7412 sayılı İSTANBUL FİNANS MERKEZİ KANUNU yayınlanmıştır.

Kanunla: T.C’nin finansal rekabet gücünü uluslararası alanda artırmak, finansal piyasalar ile ürün ve hizmetlerin gelişmesine katkıda bulunmak, uluslararası finans ve sermaye piyasalarına entegrasyonu güçlendirmek amacıyla İstanbul’da finans merkezi kurulmuş; Merkezin alanı, yönetilmesi, gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin uygulanacak teşvik; indirim/istisnalar düzenlenmiştir.

 

Mülteciler İçin AB İle Anlaşma…

 

3- Türkiye’deki mülteciler işgücü piyasasına geçişlerinin desteklenmesi bağlamında 61 milyon Avro tutarında AB ile yapılmış hibe anlaşması yayınlanmıştır.

 

4- 193 sayılı GVK geçici 67 maddesindeki tevkifat oranları hakkında (süre uzatılması vb.) bazı ek/değişiklikler yapılmıştır.

 

5- 2006 tarihli devlet memurları yan ödeme kararnamesinde bazı ek/değişiklikler yapılmış, daha önce Maliye ve Hazine Bakanlığı ile Devlet Personel Dairesi Başkanlığınca çözüme bağlanan sorunlar için Cumhurbaşkanlığına yetki verilmiş; sonradan ihdas edilmiş icra başmüdürleri ile bomba imha uzmanlarının ödemelerinde düzenlemeler yapılmıştır.

 

6- AYM tarafından 6 siyasi partinin mali denetimleri sonucu verilmiş kararlar yayınlanmıştır.

 

( Mali yılın bitiminden altı ay sonra başlaması gereken denetimlerin 4-5 yıl sonra incelendiği/karara bağlanmış olduğu görülmektedir.” Diyor Mülkiye Başmüfettişi veAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Başdanışmanı Mahmut Esen…



Bu yazı 791 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Haber sitemizi beğendiniz mi?


YUKARI