Bugun...
ÇOCUKLARIN DÜNYASI


Ayşegül Taşcı "EĞER İSTERSEN"
 
 
facebook-paylas
Tarih: 31-05-2017 12:34

Çocukları tanımak,anlamak,onların dünyasında yer bulmak sanıldığı kadar zor olmasa gerek.

Çocuk yetiştirirken en iyilerden olmak, parmakla gösterilen oldukça başarılı ve terbiyeli bir çocuğa sahip olmak herhalde her anne baba için vazgeçilmez bir duygudur.

Bu işin temeltaşı çocuğun dünyasına girebilmek, onu anlayabilmek, duygularını hissedebilmektir.

Çocukların öğrenme becerileri ve algıları daha ana rahmindeyken gelişir ve çocuk doğar doğmaz anne babayla girdiği etkileşimle duyguları uyarılır. Kendisini güvende hissetmesi ve ileriki yaşlarında karşılaşacağı zorluklarla başa çıkmayı öğrenmesi bu dönemde kurduğu güvenli bağla mümkün olmaktadır.

Bebekliğinden itibaren çocuğun yanında olmak, güven duygusunu pekiştirecektir.

Kuşkusuz çocuğun başarısındaki en önemli faktör,anne ve babalardır.

Çocuklar öğrenmeyi severler, çevreleriyle çok alakalıdırlar.sürekli bir keşfetme merakları vardır. Başardıklarını görmek isterler.

Kaldırımda yürürken en kenarda ayaklarının yanlarına basarak yürümeye çalışarak, veya gördükleri hafif yükseklikteki duvarlarda dengede durmaya çalışarak başarmanın keyfini yaşarlar.

Yapılan bir çok bilimsel araştırma çocukluk yıllarının ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

İleriki yaşlarında bir işe korkmadan ve güvenle başlamaları işte bu günlerinin mahsulüdür… bilinçaltında bir çok kayıt vardır, olumlu ve

olumsuz.. ilerleyen yaşlarında sergiledikleri her tavır buradaki kayıtlara göre şekillenir, ve icraata dönüşür.

Hemen yanıbaşınızdaki çocuğunuzu daha iyi anlamak onunla kurduğunuz bağı sağlamlaştırmak için ‘’empati’’ kurmaya özen gösterin. Onu seyrederken bir an için çocuğunuzun yerinde hissedin kendinizi, ve onun gözlerinden bakın kendinize, ne kadar da kocaman görünüyorsunuz değimli ? çocukların dünyasında kişiler ve nesneler oldukları halden kat be kat büyük görünürler. Zihindeki bu algıyı değiştirmek için çocuğunuzla her konuşmanızda dizlerinizin üzerinde göz teması kurarak konuşun. Bu şekilde anlatmak istediğiniz daha anlaşılır olacaktır.ayakta durarak çocuğunuzla konuşursanız sizi, başını yukarı kaldırarak ancak görecektir.ve buradaki iletişim çocuğun bilinçaltına ‘’ben senden üstünüm’’mesajı taşıdığı için maalesef sağlıklı olmayacaktır.

Bir diğer önemli husus; çocuğunuzun anlattıklarını sözünü kesmeden, cümlelerini tamamlamadan, kendi halinde rahat bir şekilde anlatmasına imkan vermektir.kendisine üzüntü veya sevinç veren bir olay karşısında onu anladığınızı ifade eden jest ve mimikler kullanılması çocuğun öz güvenini pekiştirecektir.

Bilinçli nesiller yetiştirmek, bilinçli anne babalardan geçmektedir.anne karnından itibaren kayıtta olan, bilinçaltına ekilen her tohum elbet birgün filizlenecektir.bu bilinçte olan her ebeveyn gelecegini sağlam temellerle inşa etmektedir.

Daha temiz ve güvenli yarınlar için bugün yetiştirilen her çocuğu gelecege yatırım olarak görmeliyiz

Vesselam



Bu yazı 2460 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Haber sitemizi beğendiniz mi?


YUKARI