Bugun...


'Türkiye Musul operasyonuna katılmakta haklı'
Iraklı Sünni eski milletvekili Zerab, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma konusundaki ısrarının pek çok önemli ve haklı nedeni olduğunu söyledi. - Anadolu Ajansı

facebook-paylas
Tarih: 29-10-2016 15:39
'Türkiye Musul operasyonuna katılmakta haklı'
+ -

BAĞDAT - HADİ HASAN

Iraklı milletvekilleri ve siyasi analistler, Türkiye'nin Musul operasyonuna etkin biçimde katılmasının başta "terör örgütleri DEAŞ, PKK ile mücadele ve kentin demografik yapısının korunması" olmak üzere Iraklıların da lehine sonuçlanacak önemli gerekçeleri olduğunu belirtiyor.

AA muhabirine konuşan Iraklı uzmanlar, "Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu ve Türkiye'nin rolüne" ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sünni Blok'tan eski milletvekili Ziyad ez-Zerab, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma konusundaki ısrarının pek çok önemli ve haklı nedeni olduğunu söyledi.

Zerab, "Türkiye'nin Musul operasyonu içinde yer almak istemesinin ilk ve en önemli nedeni, kendi güvenliği için gerçek bir tehdit olan terör örgütü DEAŞ'le mücadele." dedi.

Ankara'nın operasyona katılmak için sergilediği ciddi duruşun arkasında yatan bir diğer önemli etkenin de terör örgütü PKK olduğunu belirten Zerab, "Türkiye, PKK'nın Musul operasyonu içinde yer alarak siyasi arenada ve uluslararası medyada meşruiyet elde etmesinin yanı sıra yeni silah ve savaş deneyimleri kazanmasını da önlemek istiyor." diye konuştu. 

Demografik yapının korunması

Türkiye'nin hedeflerinden birinin "Irak'taki Sünni ve Şii Türkmenlerin güvenliğini sağlama" olduğunu dile getiren Zerab, "Türkiye, daha önce Irak'ın diğer şehirlerinde yaşandığı gibi Musul'da da bölgenin siyasi geleceğini etkileyecek şekilde demografik yapının değiştirilmemesini garantilemek amacıyla operasyona katılma konusunda ısrarlı." ifadesini kullandı. 

Fırat Kalkanı Harekatı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) milletvekili Renas Cano da Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı'yla temizlediği bölgeye, Irak'tan yeni DEAŞ unsurlarının gelmesine izin vermeyeceğini savundu.

Cano, "Fırat Kalkanı Harekatı başarılı bir şekilde ilerlerken Musul'dan temizlenmeye çalışılan DEAŞ unsurlarının Rakka ve El-Bab'a kaçmasına göz yumulması, örgütün orada daha fazla güç sahibi olması demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Musul petrolünün PKK veya DEAŞ tarafından çalınmasını istemediğini kaydeden Cano, "Türkiye'ye yönelik terör saldırıları düzenleyen örgütlerin Irak topraklarında üs kurup saldırı planlarını orada yapmaları da Türkiye'ye Irak'ta operasyon yapma hakkı kazandırır." şeklinde konuştu.

"IKBY de Haşdi Şabi'yi istemiyor"

Iraklı siyasi analist Nacih el-Ali de Başika Kampı'nın Irak hükümeti ve IKBY'nin onayıyla kurulduğunu, Türk güçlerinin Peşmerge güçlerini eğitmek için bölgede bulunduğunu belirten Ali, "IKBY, özellikle Enbar'da DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerde işledikleri insan hakları ihlalleri ortadayken Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul operasyonuna katılmasını kesinlikle reddediyor. Haşdi Şabi'nin Musul operasyonuna zarar vereceğini düşünüyor." görüşünü dile getirdi.

Kaynak: AA






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI