Bugun...
Gizlenen Derin Devlet Raporunda: “Tire-Sakallı Terminatör Yeşil…”


Cüneyt ALPHAN GÜNEŞ DOĞARKEN
 
 
facebook-paylas
Tarih: 02-11-2022 02:17

Mahkeme kararıyla elde edilen, Susurluk Komisyonu Başkanı Kutlu Savaş tarafından hazırlanan ve Nusret Senem tarafından yayımlanan “Gizlenen Derin Devlet Raporu” nu okudum.

Kamuoyu tarafından bilinmesi gereken olayların altını çizerek sizlerle paylaşmak istedim. Bu rapor aslında son kırk yıldır yaşanan savaşın, şiddetin, dökülen kanlı gözyaşların da özetidir.

Devlet içinde güçlenip çeteleşen, sahip oldukları anayasal yetkilerle kendilerini asıl devletin sahibi sananların, “vatan, millet- edebiyatıyla” servetlerine servet katarak masum, gariban ve saf Anadolu halkının kanı üzerinde nasıl çöreklendiklerini gösteren bir rapordur aynı zamanda.

Ben bu kirli oyunu daha gazeteciliğimin ilk yıllarında gördüm. Yeri geldi devletten dayak yedim, fişlendim, tüm haklarım elimden alındı, yeri geldi PKK’dan ölüm tehditlerini aldım. Ama asla inancımdan taviz vermedim. Bu devletin resmi raporunu okuyunca da ne kadar da haklı olduğumu anladım. Evet, bedeli bana ağır oldu ama olsun, yarın Allah’ın huzuruna çıktığımda en azından gönül ve vicdan rahatlığıyla alnımın akıyla çıkabilirim.

Ülkeme ve halkıma karşı bir birey ve gazeteci olarak da üstüme düşeni de yaptığıma inanıyorum.

Raporda öncelikle “Susurluk nedir?” sorusuna cevap veriliyor.

Susurluk olayının bir bütün ve olaylar zinciri olduğunu belirtilen raporda:

İstanbul’da Özgür Gündem Gazetesi’nin bombalanması, Behçet Cantürk’ün öldürülmesi, Diyarbakır’da Yazar Musa Anter’in öldürülmesi; İstanbul’da Tarık Ümit olayı ile Azerbaycan’da ihtilal denemesi, Bodrum’da Hikmet Babataş’ın cinayeti, Gazi Antep’te Mehmet Ali Yaprak’ın kaçırılması, Bankaların kredileri gerçekte Ankara’da cereyan eden olayların muhtelif veçheleri olduğu ifade edilmektedir.

“Milletvekili Sn. Hayri Kozakçıoğlu’nun; ‘Ben OHAL Bölge Valisiyken JİTEM elemanı Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım’ı bölge sınırları dışına çıkarmıştım’ dediği olay her ne ise bizim de “Susurluk olayından, anladığımız aynı şeydir” diyen Susurluk Komisyonu Başkanı Kutlu Aktaş şu tespitlere yer vermektedir:

“Sn. Kozakçıoğlu, işaret etmektedir ki, Olağanüstü Hali Valilik çalışmaları için yararlı değil, zararlıdır. Hatta o kadar yararlıdır ki, Kocaeli Emniyet Müdürü, Hadi Özcan isimli çete reisinin teslim olması için Yeşil’in aracılığına başvurmaktadır.

Bu kişi o kadar yararlıdır ki polis tarafından yanlışlıkla (veya MİT’e gözdağı vermek için) karakola götürülüp sorgulandıktan sonra, -gelip adamınızı alın-denmekte ve serbest bırakılmakta, MİT’te kırılan kaburgaları, kemiklerini tedavi etmektedir.

Susurluk olayı nedir?

Kasım 1996’dan itibaren faili meçhul olaylar adeta bıçakla kesilir gibi durmuştur. Susurluk işte budur.

Bir üst görevli 1997’de; “…yurtdışından geldi ve başımıza bela oldu. Ortadan kaldırılması gerekiyor ama ortam müsait değil” diyordu.

Susurluk olayının başlangıcı belki de zamanın Başbakanı Çiller’in bir cümlesinde gizlidir. “PKK’ya yardım eden işadamlarının listesi elimizde” diyordu. Sonra da infazlar başladı. İnfazların kararını kim veriyordu? İnfaz timi kimden ve hangi yetkiye dayanarak talimat alıyordu?

Bozulmanın başlaması ve vatan-millet hesaplarının yerini kişisel hesaplar alması kaçınılmazdı ve öyle oldu. Bu rapor, Susurluk olayını işte böyle algılamaktadır” diyor Kutlu Aktaş.

MİT’in kayıtlarında “Tire-Sakallı Terminatör Yeşil…” olarak tanımlanan ve özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yüzlerce yargısız infaz yapan Mahmut Yıldırım kimdir?

Gizlenen Derin Devlet Raporuna göre:

“MİT Kontr-Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın amiridir. İşlediği suçlar MİT tarafından saklanan Yeşil’in 1995’te mülakata alınmıştır. Mülakata göre Yeşil Musa Anter’i öldürtmüş ve suçu PKK’nın işlediği süsünü verdiğini itiraf etmiştir.

İçişleri Bakanlığı milyarlarca dolarlık kayıp silahlar konusunda soruşturma yapmış, nedense tüm bilgi ve belgeler toplanmış olmasına karşılık konu 10 adet Beratta ile sınırlı tutulmuştur. Jandarmanın Yeşil, itirafçılar konusu ile Cem Ersever’in niçin öldürüldüğünü araştırıp kamuoyuna değilse bile Başbakanlığa duyurabilirlerdi.”

Öldürülen Kürt işadamı ve kumarhaneler kralı Ömer Lütfü Topal’ın cinayetiyle ilgili raporda şu detaylara yer veriliyor:

“Ömer Lütfü Topal, yüzlerce milyarlık gelir elde etme imkânına kavuşarak belli bir dönemde Devlete sızma ve rüşvet vererek iş yaptırma seviyesinden, kamu görevlilerine artık emir verme seviyesine yükselirken öldürülmüştür. Cumhuriyet tarihinin; polisten, jandarmadan, yargıdan korkmayan ilk Amerikan tipi mafyalaşma süreci yarım kalmıştır. Bu seviyeye ulaşan başka bir grup yoktur.

MİT Müsteşar’ının bilgisine ancak Aralık 1997’de sunulan Ekim 1996 tarihli bir görüşme notunda, MİT elemanlarından Duran Fırat’ın Fatih Bucak’la yaptığı bir görüşmede, Ömer Lütfü Topal’ı polislerin öldürdüğünün iddia edildiği kayıtlıdır.

Birçok operasyonda görevlendirilen ve ödüllendirilen isimlerden sıkça rastlananlar dikkati çekmektedir.

Ayhan Akça, Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy. Bu isimler Susurluk olayları sebebiyle kamuoyunca tanınmışlardır. Özel Harekâta alınanların referansları ise çok kere İbrahim Şahin, Ayhan Akça ve Celal Ertaş’tır” denilmektedir.

Raporda şu yaklaşım da bana çok ilginç geldi:

“Bölgede görev yapmış görevliler haklı olarak PKK’lı teröristin canı da malı da Devlete helaldir görüşündedirler…”

Korucuların ve PKK İtirafçılarının Çeteleşmesi:

Raporda; Köy Korucuları ve JİTEM’e katılan PKK itirafçılarıyla ilgili de şu değerlendirme yapılmaktadır.

“Özellikle Doğudaki korucu ve itirafçı grupları gelecekleri belirsiz olduğu için yaygın bir çeteleşme sürecindedirler. Bu işlere Yeşil’in “akıllı olun. Yalnız başınıza yemeyin. Paylaşın. Aksi halde size bu kazancı yedirmezler. Kustururlar” anlayışı doğrultusunda paylaşmayı gerekli kılmaktadır.”

Raporda “Terminatör” olarak tanımlanan Yeşi’in kişiliği:

“Yeşilin nasıl bir kişilik olduğu; etrafına topladığı itirafçılarla haraç, gasp, haneye tecavüz, ırza tecavüz, soygun, öldürme, işkence, adam kaçırma vb. çeşitli olayların faili olduğu bilinirken kamu otoritelerinin kendisiyle işbirliği yapmaya devam etmesini izah etmek güçleşmektedir.

OHAL Bölgesinde Asayiş Kolordusunun gözü önünde akla gelebilecek her türlü rezaletin yapılması ne kadar vahimse, Merkezi Hükümette Yeşil’in Ziraat Bankası Heykel Şubesinde Ahmet Demir adına açtırdığı hesabı haraç toplamak için kullanması da o kadar vahimdir.

Antalya’da Metin Güneş (Sakallı Hacı), Ankara’da Metin Atmaca, Ahmet Demir adıyla icrayı faaliyet gösteren Yeşil hem polisin hem MİT’in varlığını, faaliyetlerini bildiği bir kişidir. Her iki taraf da Yeşil’i takip eder, telefonlarını dinlerken, karşı tarafın irtibatlarını, - istemese de, tespit etmiş olmaktadır. Devletin Güvenlik Teşkilatları olayları, irtibatları bilmekte, TCK’na göre suç teşkil eden fiilleri tespit etmekte ve susmaktadır.

Susurluk olayı işte budur.

Devlet sustuğu için de meydan çeteler terkedilmektedir.

Kurumlar kendilerini inkâr ederek, sonunda bir kamyona çarpmışlardır.”

Rapor; “Jandarma Genel Komutanlığı Reddetse de JİTEM vardır” diyor.

JİTEM’in varlığı ve Cem Ersever Olayı:

“Jandarma Genel Komutanlığı reddetse de JİTEM’in varlığı unutulabilir bir gerçek değildir.

Cem Ersever:

Subay ve istihbarat sorumlusu olarak bölgedeki tüm faaliyetlerin ya içinde bulunmuş ya da içeriği hakkında bilgi sahibi olmuştur. Barzani ve Talabani arasında sürekli Barzani’ye yakın olmuş, ancak her ikisinin Ankara’yla ilişki kurmasında etkili rol oynamıştır.

Cem Ersever’in öldürülmesi ise halen faili meçhul olaylar arasındadır.

MİT’e göre;

Hanefi Avcı, Mahmut Yıldırım’ı (Yeşil’i) çağırarak, gerekli yerlerle görüştüğünü söyleyerek, son dönemdeki faaliyetlerinden ötürü Cem Ersever’in ortadan kaldırılması gerektiğini bildirmiş, daha sonra Mustafa Deniz ve Neval Boz’a (sevgilisi, karısı) yönelerek onların işbirliğini sağlamış, onlar da Avcı’nın talimatıyla Cem Ersever’i infaz grubuna teslim etmişlerdir.”

MİT’e Göre Yeşil’in Geçmişi:

“Gerçek adı: Mahmut Yıldırım’dır.

Kod adı: Ahmet Yeşil- Mehmet Kırmızı’dır.

Tire-Sakallı-Terminatör.

1953 Bingöl/Solhan doğumludur. 08. 04. 1973 tarihli itibariyle Bingöl-Genç İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından faydalanılmıştır.

27. 05. 1992 tarihinde Muş ilinde güvenlik kuvvetlerince yakalanan 5 PKK’lı mensubu, sorgu amacıyla Özel Harekât Şb. Md.ne götürülmeleri sırasında Yeşil tarafından öldürülmüşlerdir.

Şükran Mizgin’i Muş’un girişinde bulunan köprünün altında öldürdüklerini, Zeynep Baba’ya ise ne yaptıklarının bilinmediğini,

Batman Milletvekili Mehmet Sincar’ı, Alaattin Kanat, Mesut Mehmetoğlu, İsmail Yeşilmen ve Yeşil kod adlı Ahmet Demir’in birlikte planlayıp öldürdüklerini, Behçet Cantürk ve diğer mafya ve PKK yanlılarının kendisinin planlayıp öldürttüğünü,

Her infaz sonrasında Kerim Binbaşı, Yeşil ve A. Kanat tarafından kendilerine 10. 000.000 TL, harçlık verildiğini, geri kalanlarının ise teşkilata mal edildiğinin anılan şahıslarca söylendiğini,

ERNK mühürlü bloknot şeklindeki para tahsil makbuzlarının ise, 1,5 yıl önce Ankara’da uçakta bir PKK’lıdan yakalanan makbuzlar olduğunu, bu makbuzların Yeşil tarafından tahsil edildiğini,

Yeşil hesabına, 20. 06. 1994 tarihinde adeta para yağmıştır.

Mustafa Ank 200 milyon. Ağa yıldız 250 milyon. Hurşit Han (uyuşturucu kaçakçısı) 250 milyon, Salih Aytekin 249,7 milyon. Yusuf Sultan 250 milyon,

Mehmet İsen Kul 659 milyon. Şaban Bala 10 milyon. Ahmad Esma Eyili 300 bin DM ve 50 USD. Elazığ Yapı Kredi bankasında görevli olduğunu belirten bir şahsı 500 milyon. Diyarbakır Şubesi havaleli ve Dicle Turizm Şirketi tarafından 110 milyon. Mehmet İsen Kul 995,6 milyon ve 737.2 milyon TL yatırmışlardır.

Yeşil bu paraları çeşitli tarihlerde tahsil etmiştir. Bazen Ankara’da bazen Elazığ’dan şahsen ve tamamı nakit olmak üzere çekilmiştir. Heykel Şubesi hesap No: 301009-39782-9)” diye tespitler yapılıyor.

Sedat Peker Susurluk’ta…

Susurluk raporunda Sedat Peker’den de söz edilmektedir.

Raporda; “Konu ve irtibatlar sadece Yeşil’le sınırlı değildir. Hadi Özcan’ın bir MİT görevlisiyle yaptığı telefon görüşmesinin bir bölümü, bu sahifelerde yazılanlardan daha etkili olsa gerek.

…Efendim

-Hadi: Nasılsın abi?

Aaa! Hadi hocam sen misin?

Hadi. Benim abi.

Hadi: Abi bir ricam var senden.

Söyle…

Hadi: Bu Veli Albay (Veli Küçük) anormal derecede yükleniyor şimdi. Özellikle bu Kürşat hadiselerinden sonra yükleniyor. Tahminim, Sedat Peker’le bağ kurdular herhalde. Veya Kürşat kendisi ona bir şeyler söyledi.

-Sedat kanalıyla olmuştur.

Hadi: Belki de. Buna bir şey söylettiremez miyiz abi ya.

-Şimdi Veli Albayla Hacının (Yeşil) durumu nasıl, iyi mi onunla?

-Hadi: Burada abi, 30-40 kişiyiz. Tombala davasında bir ay içinde en az 10 milyar kazandık. Şimdi biliyor bunu. Kadın satmak serbest. Tombalalara engel oluyorlar. Şimdi kış günü. 50’şer milyon versen 40 kişiye 2 milyar yapıyor. 4 milyar para dağıttım. Kimse de bir lira yok. Vallahi billahi abi.

-Sen Hacıya (Yeşil’e) söyle. Onun jandarmada tanıdığı çok. Benim yok valla.

-Had: Kasıt yapıyo bu Veli Albay bunu.

Bu telefon konuşması Sn. Müsteşar’ın saygınlık konusundaki sualinin cevabıdır” diyor raporda.

Raporda:

Kumarhane işletenler devletin tüm mekanizmalarını etkisizleştirebilmişlerdir.

“Topal cinayetinden sonra Ankara’da bir polis yetkilisinin “adım gibi eminim bu onların işi” diyerek Çatlı’yı ve bir grup Özel Harekâtçıyı hedef almıştır. Koli bandına sarılı şarjör üzerine Çatlı’nın parmak izinin çıkmasına rağmen kendisinin ölümü olayı karanlığa sokmaktadır.

Topal’ın çocukları Murat ve Elif Topal’ın Çatlı’ya 535.000 dolar da ödemişler.

Mehmet Ağar, Topal hakkında Kürtçülük dosyasını açtırmış ve gereği için vermiştir.

OHAL bölgesinde öldürülen şahısların özellikleri dikkate alındığında Kürtçü şahıslar ile ekonomik bakımdan arz ettikleri finansman gücü olduğu ortaya çıkmaktadır.

JİTEM; Hulusi Paşanın Kurmay Başkanlığı döneminde JİTEM geliştirilmiştir. Mahalli lisanları konuşan insanlarla takviye edilmiş ve yavaş yavaş güçlenmiştir. Ama hiçbir zaman MİT veya Askeri istihbarat seviyesine ulaşamamıştır. Mahalli unsurların ve itirafçıların teşkil ettiği gruplar ise, jandarma tarafından her zaman kullanılmıştır” diye tespitler yapılıyor.

HEP İl Başkanı Vedat Aydın’ı PKK’mı JİTEM’mi öldürdü?

Raporda; en önemli iddialarından biri de, öldürülen Diyarbakır HEP eski il başkanı Vedat Aydın’ın PKK tarafından öldürülmesi ve öldürülme nedeninin DEP eski milletvekili Leyla Zana’ya dayandırılmasıdır. İddianın içeriğine girmek istemem ama rapordaki iddiaları okuduktan sonra Leyla Zana açıklama yapmak isterse açıklamayı yapar.

JİTEM itirafçısının şu itirafları da dehşettir:

“Diyarbakır ve çevresinde ilişkili olduğundan şüphelendiğimiz hemen herkesi infaz etme yetkimiz vardı. Bu insanları yakalayıp suçu varsa tespit edip adalete teslim etmek yerine faili meçhul bir şekilde öldürmeyi bir yöntem olarak benimsemiştik. Bizden istenen buydu. Bu tarzda talimat alıyorduk.

Bu grup içerisinde en eski itirafçılardan Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Abdulkadir Aygan, Hayrettin Toka, Recep Tiril, Adil Timurtaş ve tikkocu Fetih adında kişiler vardı” diye Susurluk Komisyonuna ifade vermektedir.

Yabancı Sermaye Dairesi’nin eroin kaçakçılarına, Güneydoğu illerinde Arap asıllı kimliği belirsiz kişilere de çalışma izni verdiği ilk defa 1989 tarihli bir raporumuzda tenkit konusu yapılmıştır” diyor rapor.

Saygıdeğer okuyucularım, makalenin uzun olduğunun farkındayım ama ülkenin yaşadığı karanlığa ışık olacağına inandığım için biraz uzun tuttum.

Benim ki sadece karınca misali işte..



Bu yazı 1480 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Haber sitemizi beğendiniz mi?


YUKARI