Bugun...


Koku ve tat alamıyorsanız pek çok nedeni var
Opr. Dr. Cüneyt Altunay, Covid-19'un önemli belirtilerinden biri olarak gündemimize giren “koku ve tat alamama” durumunun başka nedenlerden de kaynaklanabildiğini söyledi. Bu iki duyu bozukluğunun birbiriyle yakın ilişkisinin olduğunu belirten Opr. Dr. Altunay, “Korona dışındaki

facebook-paylas
Tarih: 13-06-2021 10:02
Koku ve tat alamıyorsanız pek çok nedeni var
+ -

Kent Alsancak Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Cüneyt Altunay, pandemi sürecinde Covid-19'a yakalanan kişilerin büyük çoğunluğunda görülen “tat ve koku duyumunun kaybolması” belirtisinde önemli bir soruna dikkat çekti. Koku ve tat bozukluğunun bir duyu bozukluğu olduğunu belirten Opr. Dr. Altunay, “Bu sadece rahatsız edici bir durum değildir.

Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, yanı sıra güvenlik açısından önemli bir sorundur. Burun kanalımızın arka üst bölümünde var olan bir sistemin beyin ile ortak çalışması ile koku alma fonksiyonu başarılır. Koku alma bozuklukları; hiç alamama, az alma, aşırı duyarlılık, yanlış algılama, kötü koku alma ve buna benzer şekillerde oluşabilir. Kokuyu oluşturan parçacıklar burun önünden veya arkasından geniz (nazofarenks) bölgesinden bu bölgeye ulaşarak bu işlevi başlatır. Bu nedenle bu bölgeye ulaşmadaki tüm mekanik engeller koku alma bozukluğuna neden olur.

Kaynak: IHA






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI