Bugun...


'Türkiye üzerinde ciddi oyunlar oynandığını görüyoruz'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Türkiye üzerinde ciddi oyunlar oynandığını görüyoruz. 15 Temmuz gecesinde bu oyunu bozduğumuza inanıyorum." dedi. - Anadolu Ajansı

facebook-paylas
Tarih: 29-10-2016 08:05
'Türkiye üzerinde ciddi oyunlar oynandığını görüyoruz'
+ -

DENİZLİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Denizli'de bir otelde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş adamları ile istişare toplantısına katıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü de sanayinin rekabet gücünü artırmayı temel hedef olarak benimsediklerini ifade ederek, sanayinin rekabet gücünün artmasının ekonomiyi büyütmek, daha fazla iş ve ekmek kapısı açılması, daha az ithalat ve daha fazla ihracat anlamına geldiğini söyledi.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'ini sanayi ürünlerinin oluşturduğunu aktaran Özlü, "Ar-Ge, tasarım, markalaşma ve kalite yoluyla ürünleri daha nitelikli ürünler haline getirmeliyiz. Daha yüksek katma değer üreten bir üretim yapısına geçmeliyiz. Bütün gayretimiz bu yöndedir. Hedefimiz, sizlerin daha fazla üretmeniz için yolları açmak, engelleri kaldırmaktır. Hedefimiz, özel sektörün daha nitelikli üretim yapmasını sağlayacak mekanizmaları kurmak ve bunları sürekli hale getirmektir." ifadelerini kullandı.

Özlü, Sınai Mülkiyet Kanunu ile patent, marka ve tasarımlarla ilgili süreçleri iyileştirecekleri bilgisini verdi.

Başvuruların daha kolay hale geleceğini, tescil süresinin kısalacağını ve tescil sonrasında da en etkin korumanın sağlanacağını bildiren Özlü, şöyle konuştu:

"Ar-Ge Reform Paketinde işin teknoloji ayağını ilgilendiren kapsamlı reformları hayata geçirmek istiyoruz. Hazırlıklarını sürdürdüğümüz Üretim Reform Paketiyle de üretim tarafına yönelik ciddi adımlar atacağız. Bu paketle organize sanayi bölgelerinde daha fazla parsel üretmek ve bu parsellerin maliyetini düşürmek için önemli adımlar atacağız. Organize sanayi bölgelerinde üretim yapan firmalarımızın üzerindeki emlak vergisi, yapı denetimi gibi yükleri daha makul seviyelere çekeceğiz veya kaldıracağız. Atıl durumda kalan parselleri bedeli ödenerek geri almayı, sonrasında da orta yüksek ve yüksek teknolojili yatırımlara tahsis etmeyi planlıyoruz."

"Türkiye bu gelişmelerden daha da güçlenerek çıkacak"

Türkiye'nin, çok kritik bir eşikte bulunduğuna değinen Özlü, bu eşik atlatılırsa siyasi ve ekonomik bir güç olarak dünya sahnesindeki yerini yeniden alacağını belirtti.

Özlü, dünyanın ekonomik olarak zorlu bir dönemden geçtiğini, özellikle gelişmiş ekonomilerdeki borçluluk sorununun sürdüğünü aktararak, şunları anlattı:

"Siyasi olarak, özellikle içinde bulunduğumuz coğrafya çok önemli gelişmelere sahne oluyor. Vaziyet her geçen gün daha da kaotik bir hale geliyor. Türkiye üzerinde ciddi oyunlar oynandığını görüyoruz. 15 Temmuz gecesinde bu oyunu bozduğumuza inanıyorum. Milletimizin, o gece sadece Türkiye'de değil, bölgemizde de oynanan bir oyunu bozduğunu düşünüyorum. Türkiye, içeride ve dışarıda yaşanan bu gelişmelerden daha da güçlenerek çıkacak. Türkiye'nin önündeki en önemli sorunlardan biri de sistem sorunudur. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi, inşallah bu meseleyi çözecek. Daha demokratik, daha iyi işleyen, daha iyi denetlenen, ekonomik ve siyasi istikrar zeminini daha koruyan bir sistem, Türkiye'yi şahlandıracaktır. Sistem karmaşasının sona ermesi, özellikle ekonomiye bir doping etkisi yapacaktır. Çok daha net, açık, yalın bir sistem, yatırımların hızla artmasını sağlayacaktır. Sivil toplum kuruluşlarımızın, iş dünyamızın ve sanayicilerimizin bu sürece sahip çıkacağını biliyorum."

Bakanlığının ilgili kuruluşlarından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) desteklerinin geçen yıl 350 milyon liradan yaklaşık 1 milyar liraya çıkarak 3 kat arttığını hatırlatan Özlü, 2017 bütçesinde bu desteklerin 1,1 milyar lira olacağını ifade etti. Bunun yüzde 70'inin hibe, yüzde 30'unun ise kredi faizi desteği olacağını dile getiren Özlü, sanayici ve iş adamlarının bunlardan yararlanmalarını, şirketlerinin bünyesinde Ar-Ge merkezleri açmalarını istedi.

Kaynak: AA






YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
YUKARI